juli 20

Gezocht: locatie voor filmproductie

Een zonnige zondagnamiddag, 14.00. De location scout belt aan en komt de loft met een bevriend fotograaf bezoeken. Voor een filmopdracht zijn ze op zoek naar een geschikte locatie. De loft moet alweer op auditie, bedenk ik.

"Location hunting" in België doe je vaak als extra opdracht naast andere freelance taken in de film- of fotowereld. "Eigenlijk ben ik productieverantwoordelijke," aldus de scout, "en heel soms werk ik ook als styliste. Ik ken het wereldje, en locaties verkennen hoort er vaak bij."

80% van de filmlocaties op locatie

Ik las ooit dat 80% van alle filmproducties op locatie gebeuren. En daarbij zijn dan nog niet eens reclamespotjes, magazine shoots en andere activiteiten gerekend waarvoor een locatie vereist is. Logisch dus dat scouts regelmatig ook particuliere woningen verkennen.

Het is een business van korte deadlines, dat is zeker. “Eigenlijk starten de opnames binnen anderhalve week. De perfecte locatie hebben we nog niet gevonden. Daarom offer ik gedeeltelijk mijn vrije zondag op.”

Ondertussen is de fotograaf de loft uit alle mogelijke hoeken aan het fotograferen. Terwijl de scout snel wat vragen afvuurt. “Totale oppervlakte? Oriëntatie van de zon? Mogen we het terras boven aan de slaapkamer ook eens bekijken? Misschien komt die wel van pas voor een ander filmproject.”

Databank van locaties

Geen probleem, maar wat doen jullie met al deze informatie, wil ik weten. Ze zijn een databank van locaties aan het uitwerken. En de foto's en gegevens worden er zorgvuldig in bewaard. Zo kunnen locaties in de toekomst aan klanten worden voorgelegd zonder dat die dan de stad moeten verkennen. 

Nota: Een location-scout moet dus eigenlijk niet enkel veel van film of fotografie afweten om te kunnen inschatten welke locatie de meest geschikte is. Ze moet ook een neus hebben voor tijdsgeest en esthetiek.

UNIEK & INspirerend

Rentaloft  is beschikbaar!

Op zoek naar een top-locatie in Antwerpen voor jouw fotoshoot?

Misschien moeten we het script wijzigen

“Dat klopt", zegt mijn bezoekster. "Stijlconsistentie kan soms een heel belangrijke factor zijn. Mensen vergeten dit soms, maar ook het meubilair is belangrijk. Zo moet een modern huis vanbinnen ook modern bemeubeld zijn. Het plaatje moet kloppen. Want bij de meeste filmproducties halen ze de meubels maar zelden weg. Wanneer wij een locatie uitkiezen, dan is het niet alleen omdat het passend is voor het scenario of the product, maar ook omdat we de meubels perfect vinden!”

We zijn ondertussen aan het einde van de tour. "Wat denk je?", vraag ik.

"In alle eerlijkheid. Dit is echt een super leuke locatie, maar ik weet niet of het in lijn is met het scenario van die filmproductie. Misschien moeten we het script maar een beetje wijzigen,” antwoordt ze lachend maar gemeend.

Na het geleide bezoek praten we nog wat verder. Over de particuliere woningen die ze vaak voor commercials of filmopnames gebruiken. Ze kent er veel van en is bereid haar ervaringen te delen.

"Wat zijn in jouw ogen de nadelen als je jouw woning laat gebruiken als filmset?", zo wil ik weten. “Goh. Het is duidelijk dat tijdens de filmperiode de eigenaars uit hun comfortzone worden gehaald. 20 tot 30 mensen in je huis. Dat is een heuse belegering. En verder moet je ook rekening houden met mogelijke hinder voor je buren. Want tijdens de productiedagen staan er heel wat extra geparkeerde wagens in de straat. En dan is er natuurlijk ook wel mogelijke schade. Niet dat dit veelvoorkomend is tijdens kleine shoots van slechts 1 dag. Maar bij langere draaidagen heb je hier beduidend meer kans toe.”

Nog een nadeel is dat scouts voor bepaalde projecten uiteindelijk heel wat verschillende locaties verkennen. Ze moeten veel afspraken maken bij mensen thuis. Als bewoner moet je er tegen kunnen dat het niet elke keer prijs is. “Soms ga ik vijf tot tien woningen scouten, en uiteindelijk wordt er maar eentje gekozen uiteraard", zo besluit ze. "Je hoort nog van me.”

Ervaring rijker

En lachend verlaten scout en fotograaf de woning. En Rentaloft is alweer een nieuwe ervaring rijker….

Enter your text here...

UNIEK & INspirerend

Rentaloft  is beschikbaar!

Op zoek naar een top-locatie in Antwerpen voor jouw fotoshoot?


Tags


Dit kan je ook interesseren...

Geef een reactie

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Contacteer Rentaloft

Naam*
E-mail*
Boodschap
0 of 350
× Hoe kan ik je helpen?