juni 29

De meest indrukwekkende gebouwen in Antwerpen

Als oude haven- en handelsstad heeft Antwerpen weelderige gildenhuizen en historische kerken in overvloed. In de afgelopen jaren hebben ambitieuze hedendaagse projecten zoals het MAS Museum en het Havenhuis zich in het landschap gevoegd, waardoor de Belgische stad een opwindende architecturale mix achterlaat. Hieronder vind je enkele indrukwekkende gebouwen om te bekijken. Je kan er zeker inspiratie opdoen als fotograaf of model.

Centraal Station

Centraal Station

Het centraal station van Antwerpen, opgericht in 1905 om het Belgische transportvermogen te weerspiegelen, is een van 's werelds belangrijkste spoorwegschoonheden. Vooral opvallend is de collage van stijlen. Louis Delacenserie, die naam maakte door een groot deel van Brugge op te knappen en de stad in oude glorie terug te brengen, bekleedde de lokettenzaal met goud en marmer om de Renaissance te herinneren. Ondertussen gebruikte spoorwegingenieur Clément van Bogaert de materialen van de industriële revolutie om een ultramoderne treinloods te creëren. Fantasierijke stenen torentjes wijzen de weg bij het in- of uitstappen van het station.

Havenhuis

Het nieuwste architecturale prestigestuk van Antwerpen herinnert aan een schip dat glinstert met diamanten. Bij het ontwerpen van het nieuwe internationale Havenhuis moest Zaha Hadid Architects rekening houden met de reeds aanwezige oude brandweerkazerne, een beschermd monument. De opvallende uitbreiding bovenaan roept meestal een haat-liefde-reactie op.

De hele Cogels-Osylei

Wat boulevards betreft is de Cogels-Osylei in de charmante Zurenborg-wijk er eentje voor in de boeken. Deze geplaveide straat is omzoomd met villa's van rond de eeuwwisseling in elke denkbare 'neo'-stijl, waarbij de een nog extravaganter is dan de andere. Een geweldige plek voor een wandeling en leuke fotografie. 

Het Mas

Van ver lijkt het alsof Neutelings Riedijk Architecten het Antwerpse maritiem museum aan elkaar plakte uit rood zandsteenkleurig Lego. De eigenlijke bouwstenen voor het MAS waren 10 enorme containers op elkaar gestapeld, met lange stroken golvend glas die de scheuren opvulden. Het eigenzinnige ontwerp en de comfortabele plek in het midden van een waterbassin hebben er ongetwijfeld toe bijgedragen dat dit eigentijdse juweeltje het populairste museum van de stad is geworden.

Felix Pakhuis

Schuin tegenover het MAS en met uitzicht op de wateren van het Eilandje, bewaart het St. Felix-pakhuis kazen, koffie, granen en andere benodigdheden. Nu past het netjes in de verzameling prachtig herbestemde opslaghuizen in de buurt. Naast het Felix Archief, ook wel 'de herinnering aan de stad' genoemd, zijn er zomerse foodfestivals en een restaurant dat uitgebreide zondagsbrunches organiseert. Echt de moeite om eens te komen!

De Sint-Carolus Borromeuskerk 

Het oorspronkelijke plafond was van de hand van Rubens zelf, maar de Sint-Carolus Borromeuskerk op het vredige Hendrik Conscienceplein werd getroffen door een blikseminslag die het werk van de Vlaamse meester in brand stak. Gelukkig is de barokke façade, die ook door Rubens zou zijn ontworpen, bewaard gebleven, net als het portiekaltaar, het rijke marmer en het gedetailleerde houtsnijwerk.


UNIEK & INspirerend

Rentaloft  is beschikbaar!

Op zoek naar een top-locatie in Antwerpen voor jouw fotoshoot?


Tags


Dit kan je ook interesseren...

Geef een reactie

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Contacteer Rentaloft

Naam*
E-mail*
Boodschap
0 of 350
× Hoe kan ik je helpen?