juli 16

The Jane Antwerpen ervaring

Update 14 december 2015: Amper 20 maanden na hun opening werd The Jane door Michelingids al beloond met een tweede Michelinster. Blijkbaar zijn we er dus net op tijd gaan eten. 

Een aantal kort op elkaar volgende verjaardagen, dat moest gevierd worden. En hoe dit beter doen dan een avondje in een toprestaurant op amper 500 meter van Rentaloft. Drie maanden ervoor hadden we met succes  's morgens vroeg (08.00 stipt) verwoede pogingen gedaan om een avondje The Jane te boeken.

De locatie

Tientallen jaren lang was het vroegere Militair Hospitaal, op loopafstand van het station Antwerpen-Berchem, een van de stevigste stadskankers in de regio. Na tien jaar hard werken werd het door vastgoedgroep Matexi omgetoverd tot een oase van 400 wooneenheden in het hart van de stad, met veel groen, een wijkkrantje voor de inwoners en het restaurant The Jane van Sergio Herman als aantrekkingspool.

Restaurant The Jane is gehuisvest in een kapel. De moderne keuken, die voor alle gasten zichtbaar is, bevindt zich waar vroeger het altaar stond.

Het wereldberoemde interieur

En het is net dat vernieuwde interieur dat in oktober 2015 tijdens de Restaurant and Bar Design Awards in Londen uitgeroepen werd tot mooiste ter wereld. Interieurontwerper Piet Boon nam die omvorming van oude kapel tot hedendaags restaurant voor zijn rekening. De gigantische kroonluchter en de oplichtende schedel zijn het meeste opvallende en zorgen meteen voor debat bij de disgenoten. Bovendien zetten ze meteen de trend voor de exclusiviteit van het geheel. Als gast neem je ofwel plaats aan lage tafels met stoelen, of aan de hogere grote tafels. De sfeer is trendy, modern, kosmopolitisch en vooral nooit eerder gezien. Alleen al hierdoor besef je dat dit restaurant nog heel wat hogere toppen kan scheren (op termijn Top-10 restaurants in de wereld?), en nog een hele tijd lang een van de moeilijkst te reserveren restaurants in België zal blijven.

Michelinster

De koks Sergio Herman en Nick Bril wonnen met hun Antwerpse restaurant eind 2014 een eerste Michelinster. Met de sluiting van Oud Sluis was Sergio Herman in één klap drie (Nederlandse) sterren kwijt, maar zijn entree in de Belgische editie van Michelin heeft hij zeker niet gemist. Herman en Bril konden al op een mooie score rekenen van de GaultMillau-recensenten (16/20) en kregen hiermee nu ook een eerste ster. Persoonlijk zijn we benieuwd of er dit jaar al eentje bijkomt, want je kunt er donder op zetten dat ze op termijn opnieuw richting 3 gaan.

De hype

De hype rond The Jane is sinds 2014 een goed uitgevoerd marketingplan dat bijna twee jaar geleden begon met een persconferentie in de toen nog om te bouwen kapel ‘La Chapelle’. Daarna werden stelselmatig stukjes van de sluier opgelicht: de verschillende stadia van de verbouwing, de inrichting, de designers en de keuken. En ondertussen werd een naakte vrouw op de website lapje voor lapje aangekleed ter illustratie dat 'Jane' vorm kreeg.

De term ‘totaalervaring’ waarbij alle zintuigen geprikkeld worden, is in de moderne horeca aan de orde en dat begrijpen Herman en Bril maar al te goed. Sociale media en de exclusieve digitale wachtrijen spelen een centrale rol in het verspreiden van die beleving en het creëren van ‘brand engagement’. Van het meubilair over de tafelkleden; van borden en kopjes tot de broodmandjes. Alles is exclusief voor het restaurant gemaakt. Of de loungie akoestische geluiden die zacht hoorbaar uit de talrijke luidsprekers klinken, de kleding van het personeel dat door G- Star ontworpen is.

In de keuken achter glas, waar vroeger het altaar stond ("food as religion"), is alvast 1 hogepriester met zijn professionele dienaars aan het werk: keukenchef Nick Bril. Sergio Herman vuurde zijn team volop aan tijdens de opstartfase maar was er (tijdelijk?) niet (meer) toen wij in oktober 2015 langskwamen.

Even schrikken

Nog voor we goed en wel aan de gerechtjesmarathon begonnen, kregen wij (en het personeel) een onverwachts brandalarm voor de kiezen geworpen. Kundige interventie van een vastberaden gastheer loste het euvel een aantal minuten later op.

The food

Je zou bijna vergeten dat dit nog steeds de essentie is van de magie. We hadden ’s avonds gereserveerd en hadden keuze uit een tasting menu met 7 gerechten (85€) of 8 gerechten (100€). In totaal telden we maar liefst 14 kleine schilderijtjes tijdens het vier uur tafelen; een waar smaak- en kleurenpallet. De voorgerechten werden per twee geserveerd. Qua wijn hadden we gekozen om 4 verschillende soorten wijn doorheen de avond te drinken. Starten deden we met een gin tonic uit Wilderen: Double You. Andere tafelgenoten kozen voor de huischampagne.

Over de gerechtjes zelf kunnen we kort zijn en de foto's voor zich laten spreken: maximale smaaksensaties, verrassende combinaties, heel wat Japanse invloeden, schitterende presentaties. Je proeft gewoon verfijndheid en passie. Je verlaat het restaurant met een meer dan voldaan gevoel.

Geen minpuntjes?

Als we toch een persoonlijk minpuntje moeten aanhalen: de akoestiek en de vrij monotone loungemuziek. Maar uiteraard is dat spijkers zoeken op laag water.

Samenvatting

Een avondje The Jane is een unieke ervaring: een plek om te zien en bekeken te worden, met een interieur om je aan te vergapen, een attente en zorgzame bediening en spannende gerechten die deze van Oud Sluis benaderen...
Reken begin november 2015 op minstens 150 euro per persoon voor het zevengangenmenu met passende wijnen.

Onze avond in een aantal kernwoorden: voltreffer, imposant interieur, sappig Hollandse bediening, authentiek, Japanse invloeden, artistiek, intens, full experience, gedrevenheid, schwung.

UNIEK & INspirerend

Rentaloft  is beschikbaar!

Op zoek naar een top-locatie in Antwerpen voor jouw fotoshoot?


Tags


Dit kan je ook interesseren...

Geef een reactie

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Contacteer Rentaloft

Naam*
E-mail*
Boodschap
0 of 350
× Hoe kan ik je helpen?